Over Fytaal Fit

Hallo, ik ben Anneloes. In 2020 heb ik Fytaal Fit opgericht. Vanaf 2006 ben ik werkzaam als hulpverlener in de jeugdzorg. Ondanks dat ik me als een vis in het water voel in die functie, kwam in 2018 voor mij het inzicht dat het tijd was om mijn horizon te verbreden. Het werk beviel me nog goed. Ik hou ervan om met mensen in contact te zijn en met ze te praten en naar ze te luisteren. Ik was er inmiddels echter wel achter gekomen dat praten en luisteren alleen soms niet genoeg is, maar dat bewegen de sleutel kan zijn tot een betere energiebalans, een blijer gevoel. Hetgeen doorwerkt op alle leefgebieden. Ik heb dat zelf ervaren…

Mijn verhaal

 

In 2016 had ik besloten dat ik van mijn overgewicht af wilde en me energieker wilde voelen. Ik had fysiek en mentaal pittige jaren achter de rug. Een pittige baan in de jeugdhulp, een lichamelijke aandoening, het stichten van een gezin, weinig slaap, rouwen om het overlijden van mijn vader, een verhuizing. Allemaal gebeurtenissen die impact hadden op zowel mijn lichamelijke als geestelijke gezondheid en op mijn energielevel. Om mijn doel te behalen ben ik gaan sporten. Ik viel af, dat was wat ik wilde!

Maar wat nog belangrijker was, ik werd er blij en energiek van! Mijn zelfbeeld werd positiever, ik werd zelfverzekerder. Ik begon meer initiatief te nemen, ging situaties niet meer uit de weg, en kwam los van vaste gewoontes en denkpatronen. Ik merkte ook dat ik goed werd in het sporten en dat ik het steeds leuker ging vinden. Het zat er nog steeds in. Als kind heb ik jarenlang op hoog niveau geturnd. Ik trainde bijna iedere dag 3 uren. Het was alsof mijn lichaam zich weer herinnerde hoe ik het goed kon gebruiken. Ik trainde in de sportschool en begon met hardlopen. Een sport die me nog nooit goed af was gegaan en waarvan ik altijd dacht dat ik het niet kon, en nooit zou kunnen.

Hier zat ik naast. Ik bouwde het hardlopen op, liep steeds wat verder en harder. Ik voelde me blij en energiek en besloot dat ik dit ook aan anderen wilde overbrengen. Als ik kan sporten en afvallen, dan kan iedereen het, was mijn idee. En toen kwam het moment dat ik steeds vaker ontevreden werd over mijn prestaties. Je kunt immers niet elke dag sneller of verder. Er zijn altijd mindere dagen bij. Na mijn deelname aan een hardloopevenement van Pink Ribbon kwam bij mij dit besef pas echt binnen. Ik had me ingeschreven voor een korte afstand en mezelf een tijdsdoel gesteld. Dit doel haalde ik, op een aantal seconden na, niet. Ik baalde ervan en het lukte me niet goed om tevreden terug te kijken op dit evenement. Ik besefte me dat ik dit ontevreden gevoel niet meer wilde. Ik liep immers voor mensen die ernstig ziek zijn, mogelijk zelfs levensbedreigend. Mijn lichaam is gezond en doet het uitstekend. Hoe kon ik daar nu ontevreden over zijn? Ik had zelf meegemaakt dat mijn lichaam niet functioneerde hoe ik het wilde. Dat medicatie mijn lichaam en mijn uiterlijk beïnvloedde, en daarmee ook mijn zelfbeeld. Ik wilde af van de (prestatie)druk die ik mezelf oplegde.

Ik was me bewust van mijn eigen gevoel, gedachten en lichaam en ik besloot dat ik mensen niet alleen fysiek in beweging wil brengen, maar ook mentaal. Intussen was ik bezig met de opleiding tot fitness instructeur. Een uitstekende opleiding als basis, maar vooral gericht op het fysiek bewegen. Ik meldde me aan voor de opleiding tot MindfulRun en -Walk instructeur bij MindfulRun Nederland. Dit bleek een gouden greep, hier kon ik me mee verenigen. MindfulRun staat voor gezond bewegen, zonder prestatiedruk. Wandelen of hardlopen wordt gecombineerd met bewust en gezond ademhalen, mindfulness en andere beweeg vormen. En dit alles in de buitenlucht. Ik volgde de workshop Mindful Trailrun, voltooide de opleiding tot wandelcoach volgens de MindfulRun methode, en nam deel aan de verdiepingsworkshop Buteyko ademhaling bij LuchtOp Ademtherapie.

Ik heb geleerd door te doen! Door te ervaren! Door te doen kwam ik er achter wat ik niet wilde, en wat ik wel wilde. Doen werd mijn nieuwe uitgangspunt. En door te doen, ontstond ook Fytaal Fit. Fytaal Fit staat voor bewegen zonder prestatiedruk. Voor ontspanning door inspanning. Voor ervarend leren. Voor lichaam en geest. Voor voelen en verbinding. Kortom: voor fysiek en mentaal in balans zijn. En waar kun je dit beter bewerkstelligen dan in de buitenlucht. Buiten zijn is gezond. Buiten hoor je meer, zie je meer en voel je meer.

Waarvoor kun je terecht bij Fytaal Fit?

Je kunt met allerlei vragen of ondersteuningswensen bij me terecht:

  • Wil je graag meer in beweging komen?Een actievere leefstijl? Maar lukt het je niet om zelf die eerste stap te nemen? Dan neem ik die met je.
  • Of lukt het je juist moeilijk om te ontspannen? Ben je op zoek naar meer ontspanning zonder dat dit betekent dat je (meer) op de bank zit?
  • Of ben je best tevreden over je leefstijl maar wil je wat bewuster bewegen en jezelf eens onder de loep nemen? Hoe beweeg ik, hoe adem ik, en kan dit efficiënter?
  • Of ben je het plezier in sporten wat kwijt en wil je dit weer terug?

Of heb je meer een mentale hulpvraag zoals:

  • Hoe houd ik alle ballen in de lucht? Als ouder, partner, werknemer of ondernemer, mantelzorger, vriend(in), vrijwilliger?
  • Kan ik wat positiever denken? Over mezelf of over mijn werk?
  • Kan ik meer grip krijgen op mijn (negatieve) gedachten? Hoe kan ik gevoelens van stress, spanning en/of angst verminderen? 

 

Ik maak hierbij gebruik van MindfulRun, MindfulWalk, Wandelcoaching en Outdoor Full Body Workout. Kortom: ik neem je mee naar buiten. Ik doe praktische oefeningen met je, ik verzamel perspectieven met je en ik reik je ideeën en tools aan wanneer je dit nodig hebt. Ik neem je mee en jij doet het. Jij bent degene die er voor kiest om in beweging te komen. 

Heb je interesse in een van mijn diensten? Neem dan gerust contact op, dan plannen we een (bel)afspraak.

 

Maak een (bel)afspraak